God fortsättning


god fortsättning God fortsättning happy new 2018

Gott nytt och god fortsättning

Nytt år och nya utmaningar. Jag passar på att önska er alla en god fortsättning på det sprillans nya året 2018.

Vad kan vi förvänta oss av detta året månne? Några revolutionerande lagförslag? Nya coola forskningsframsteg? Eller blir det en förlängning av 2017. Skillnaden det här året är att det är valår, vilket gör att det sannolikt blir ett odramatiskt år fram till sommaren. Sen kommer det presenteras valfläsk deluxe. Tyvärr tror jag att organdonation och sjukvårdsfrågor kommer hamna ganska långt ner i prioritetslistan.

Som alla andra år kommer det bli ett lobbyarbete från ideella organisationer för att belysa problematiken med rådande lagar och förordningar gällande donation och försämringar inom vården.

Vad kan vi då göra för att det ska bli en god fortsättning? Framförallt prata… Prata och informera våra nära, kära och kollegor om hur verkligheten ser ut som njursjuk. Det finns så många ansikten av njursjukdomar och livet blir oftast inte helt problemfritt efter en transplantation heller. Även om det i de flesta fall blir bra mycket bättre. Problemet är att det är så få som kan bli transplanterade. Vissa av oss får helt enkelt leva med kroniska njurproblem och dialys.

Det senaste året, vilket är väldigt positivt, är att dödligheten bland de som går i dialys har sjunkit från 30% till runt 20%. Det är svårt att sätta fingret på vad det beror på, men en anledning kan vara att dialyspatienterna har blivit yngre.

Problemet med överbeläggning på dialysavdelningarna är ett problem som sannolikt kommer lösas de närmsta åren. Därtill att det nästan är stört omöjligt att få gästdialys i Sverige. Det är en av de problemen jag kommer att belysa under 2018 via krönikor och artiklar.

Nu hoppas jag dock att någonting bra kommer att hända under 2018 och önskar er återigen en god fortsättning därute. Med hopp om ett bra njurår. / Henrik

Lämna en kommentar