Flygpass


flygpass Flygpass pilot

Niklas Odeheim

Det här var en annorlunda men väldigt kul helg. Istället för träningspass så blev det ett flygpass.

Jag och min kompis Niklas har länge pratat om det, men det har liksom inte blivit av. Av en slump började vi prata flygning på gymmet och vips så fick jag veta att han var pilot också :-). Jag har en hatkärlek till flygning då jag har blivit väldigt flygrädd på äldre dar. De sista tio åren har jag haft mer eller mindre dödsångest vid flygning, men jag ville ändå testa att flyga ett litet plan.

flygpass Flygpass iluften

Flygpass

Nu blev det då dags igår (lördag). Vädret var inte det bästa, men ändå ok med lite småregn i luften. Jag var inte nervös när vi åkte till flygfältet och det kändes helt ok att gå runt och inspektera planet. Det var en fyrsitsig liten rackare och det krävdes lite vighet för att komma in i “cupén” :-). Kändes lite skumt att man var tvungen att knalla upp på vingen för att komma in, men det gick bra.

Nervositeten kom på riktigt precis efter att vi startat. Det var lite turbulens och luftgropar när vi lyfte och det är sånt som jag tycker är obehagligt. Jag sitter och parerar med kroppen och tror att vingarna ska gå av. Knäna skakade på rätt bra i början och det var minst sagt nervöst.

Efter fem minuter när vi låg på 300 meter så släppte Niklas spakarna och sa “du kör”. Herrejäklar, fortfarande nervös och skakig, men visst jag tog över. Det kändes lite skumt och det var fortfarande lite gropigt så jag fick korrigera en del. Sen är det lite ovant att använda fötterna när man ska svänga. Efter sisådär fem minuter fick han ta över igen, jag var lite för nervös för att fortsätta.

Vi lyfte från Motala och körde ner och passerade över mitt hus i Boet, sen vidare mot Tranås och upp över Boxholm, Mjölby och tillbaka till Motala. En lagom start och nervositeten la sig efter 15-20 minuter, sen kändes det faktiskt rätt bra. Detta var ett flygpass som låg på 300 meters höjd, så man såg väldigt bra och tja, jag fick lite blodad tand faktiskt.

Vill jag upp där igen? Absolut! Vi har redan börjat planera för en sväng till Visingsö och även ett flygpass till Stockholm/Uppsala.

Så ja, det har varit en riktigt cool helg och jag ser fram emot nästa flygpass framöver.

Lämna en kommentar