Föreläsning


Veckan började lite annorlunda. I förmiddags höll jag tillsammans med min vapendragare, alltså min läkare, en föreläsning om kronisk njursvikt för läkarlinjens 9:e terminare på US i Linköping.

Istället för att föredra 60+ PowerPointbilder så körde vi en interaktiv lektion där jag förklarade hur min sjukdomsbild upptäcktes, hur det behandlades och vad läkarna gjorde i de olika stadierna. Det blev några timmar med många frågor och mängder av medicinska termer och begrepp flaxade runt i föreläsningssalen.

Jag har varit med och assisterat vid några lektioner förut, men då har det varit på SSK-utbildningar och det här var första gången på läkarlinjen. Det märktes att de hade studerat i några år då de var väl insatta i olika tillstånd och relaterade till forskningsstudier mm. Lektionen kunde lätt ha varit en eller två timmar längre för det blev lite snabbt på slutet, men en hel bunt stannade kvar efteråt för att prata vidare.

Förhoppningsvis är detta inte sista gången jag får vara med på detta. Jag har iaf blivit godkänd att vara med att hålla i utbildningar. Det har varit lite knorrande om det då förordningar säger att man inte ska ha med sig patienter i utbildningarna på grund av att de kan känna att de är i en beroendeställning gentemot läkaren. Jag har dock gjort klart för alla inblandade att jag gör detta helt av fri vilja och att jag tycker att det både är intressant och roligt.

Bra start på veckan helt enkelt. Och ja, jag passade på att lämna några Njurpajbroschyrer när jag ändå passerade väntrummet på njurmottagningen :-)

Lämna en kommentar